Judith werkte bij ons in huis als nanny, huishoudster en kok. Gedurende de drieënhalf jaar dat we in Zambia woonden was ze – als het ware deel – van het gezin. We hebben al die tijd contact gehouden en haar geholpen om lerares te worden. Ze werkt nu in het uiterste noorden: in Mpulungu aan het Meer van Tanganyika. Afgelopen weekend kwamen we daar aan en zochten we Judith op.

Judith ontving ons in haar huis in Mpulungu, we wachten op het eten dat bíj en mét de buren wordt gemaakt

Werken in het onderwijs is in Zambia geen vetpot. Leraren verdienen op een openbare school al niet veel. Judith werkt op een katholieke school en verdient minder. Ze is naar deze uithoek van het land gestuurd, iets dat je niet kunt weigeren. Ze heeft geen partner en huurt een kleine woning van een lokale huisjesmelker zonder keuken en goed sanitair. Een groot deel van haar inkomen gaat op aan huur. Daarnaast zorgt ze ook voor een nichtje die bij haar is komen wonen.
Na ons uitstapje naar een mooi strand aan het meer (zie hier voor de foto’s) reed Judith mee met ons naar Luwingu. Zo kon ze haar ouders na lange tijd bezoeken in Ipusukilu dat daar vlakbij ligt.