Het ontwerp voor de voortuin is losjes geïnspireerd op de vormentaal van de Oude Begraafplaats schuin tegenover ons huis. In 1830 tekende Lucas Peter Roodbaard het plan. Roodbaard was een bekende tuinarchitect die veel tuinen en parken in het noorden heeft gemaakt. Een romantische stijl met gebogen lijnen, ronde vormen en verrassende zichtlijnen.

In het tuinontwerp vallen de drie ovalen op. ze verwijzen naar de ‘Roodbaard’-vormen en geven dieptewerking aan de tuin als je vanuit de kamer de tuin in kijkt. Voor het huis komen rode klinkertjes in plaats van de grindtegels. De eerste ovaal is helemaal van gras en aan de straatkant komt de houtopslag voor de open haard. Dit zorgt voor een beetje afscheiding richting de geparkeerde auto’s en ga ik zelf timmeren van gebruikt hout. Het wordt ook de plek voor de laadpaal van onze elektrische auto.

De tweede ovaal is voor de helft van gras. De andere helft krijgt grind en is de plek om te zitten in de avondzon. Aan de straatkant komt een taxushaag die het een beetje afschermt van de geparkeerde auto’s. De derde ovaal is weer helemaal van gras. De ovalen liggen wat hoger en krijgen een strakke rand van cortenstaal. Er om heen ligt de tuin wat lager. De grondwaterstand is hier hoog en als het veel regent blijven de ovalen droog.

Door de drie ovalen heen ligt een pad van verhoogde ‘stepping stones’, rechthoekige betonelementen. Dit geeft een modern tintje aan de tuin.