San Carlos ligt aan het Meer van Nicaragua, één van de grootste zoetwatermeren ter wereld. Een prachtige omgeving om te zeilen, maar geen zeilboot te zien. Ooit werden wel zeilschepen gebruikt om goederen en passagiers te vervoeren van en naar het vulkaneneiland Ometepe. Zeilen als toeristische activiteit is er onbekend. Ik besloot met een lokale timmerman een Nederlandse Vrijheid te gaan bouwen. Met originele bouwtekeningen bij de hand en uit Nederland meegenomen kiel, beslag, zeil en tuigage veranderde onze tuin in een kleine scheepswerf. 3 maanden werd er driftig gebouwd. De tewaterlating van “La Libertad” ging met behulp van lokale mankracht. Met veel plezier hebben wij een aantal jaar gezeild.
Ik nam Sancarlenen mee in de boot om ze kennis te laten maken met de lol van het zeilen. Mijn idee was om “La Libertad” achter te laten als te huren boot om het toerisme te stimuleren. Helaas zagen de lokale ondernemers en schippers geen brood in het gedoe met wind en zeilen; “Met een buitenboordmotor ben je er toch veel sneller?”. Vandaar het besluit om bij ons vertrek na drieënhalf jaar de boot volgestouwd met huisraad in de container mee terug te nemen. Omdat we na terugkomst in Leeuwarden snel weer vertrokken voor een nieuw contract naar Zambia, verdween de Vrijheid in een opslagloods. Uiteindelijk bleven we ruim zeven jaar weg uit Leeuwarden.
Het was altijd de bedoeling om de boot weer vaarklaar te maken voor de Friese wateren. Eenvoudig zou dat niet worden. De overgang van het tropisch regenwoudklimaat naar jaren van opslag op het droge in Nederland had de boot geen goed gedaan. Bovendien eisten nieuwe banen, klushuis en kinderen hun tijd. In 2016 haalden we “La Libertad” onder het stof vandaan. Op de Stadswerf aan de Oldegalileën is de Vrijheid opgeknapt en in oude luister hersteld. Nu varen wij weer met veel plezier op de Grote Wielen en daarbuiten. Mocht je ons houten scheepje met oranje gloed van het tropische cederhout tegenkomen, dan weet je waarom de thuishaven ‘San Carlos, Nicaragua’ op de spiegel geschilderd staat.