Een frisse nieuwe site! Tijdens onze jaren in San Carlos, Nicaragua en Luwingu, Zambia hield ik een website bij. Het belangrijkste was om zo weinig mogelijk en liefst zo klein mogelijke foto’s er in te verwerken. Anders was het met de gebrekkige internetverbindingen niet te doen om de kilobytes te versturen. Nu vliegen de Mb’s met tientallen tegelijk door de glasvezelkabels.

In San Carlos woonden we van 1998 tot 2001. We hadden een vaste telefoonlijn. Soms lukte een telefoongesprek met Nederland. Ons faxapparaat spuwde wel eens midden in de nacht hele vellen papier uit, terwijl we overdag verwoede pogingen deden om één getypt briefje er door heen te krijgen. We hadden een haat-liefde verhouding met het dunne koperen lijntje. Om mail op te halen en de website bij te houden reden we in anderhalf uur naar San Miguelito, één dorpje verderop. Daar was een telefooncentrale die wel bits en bytes aankon. Of we deden het in de hoofdstad Managua waar de inbelverbindingen redelijk op orde waren. Maar Managua was 5 tot uur rijden; zo’n reis maakten we niet alleen om in te pluggen!

In Luwingu woonden we van 2002 tot 2005. Als echte notabelen van het dorp waren we natuurlijk in het bezit van één van de 40 vaste telefoonaansluitingen die het dorp rijk was. Inbellen kon relaxed vanuit huis. Nou, relaxed. Als het inbellen lukte (ik kan het geluid nog dromen, en wie niet?) dan kropen de bestanden met een snelheid van 3 tot 5Kb door het kabeltje. Een groot deel van de tijd die ik aan de website besteedde was het zodanig verkleinen van de fotobestanden dat je nog net kon zien wie er op stond!

Na onze thuiskomt leidden de beide sites een rudimentair bestaan in een uithoek van het wereldwijde web. Daar komt dan nu een einde aan. In de komende tijd zullen we meer en meer gaan toevoegen.